keskiviikko 17. elokuuta 2011

Punaisesta matkasta

Tervetuloa tutustumaan blogiini, rakkaat lukijani! Ihan ensin olisi varmaan hyvä kertoa, mistä tässä blogissa on kyse.

Osallistun Osakassa järjestettävään suomalaisen nykytaiteen yhteisnäyttelyyn, jonka teema on punainen. Näyttely järjestetään CASO Contemporary Art Spacessa ja näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 6.9. 2011. Näyttelyn varsinainen järjestäjätaho on helsinkiläinen AVA-galleria.

Päätin vaihtoehtoisesti matkustaa Japaniin lentämisen sijaan junalla. Lentäminen on paitsi kallista ja kaukana ekologisuudesta, myös yksitoikkoista. Lisäksi olen halunnut toteuttaa junamatkan Siperian halki jo vuosikausia. Nyt tämä haaveeni vihdoin toteutuu. Lisäksi matkustaminen tämän niin sanotun punaisen vyöhykkeen halki tukee näyttelyn teemaa ja sisältöä. Tulen toteuttamaan matkan aikana vielä yhden installaation näyttelyyn. Installaation rakentuminen vaatii vuorovaikutusta ihmisten kanssa ja osittain senkin vuoksi matkustamme lähes koko matkan junan kolmosluokassa.

Siirryin puhumaan yksiköstä monikkoon, joten seuraavaksi lienee syytä esitellä matkalle lähtijät, en nimittäin matkusta yksin. Ensin esittelen matka- ja elämänkumppanini Heikki Korkalaisen, joka työskentelee ammattimuusikkona Jyväskylässä. Heikin viimeisimpänä saavutuksena on Palefacen Palaneen käryä remix-levylle päätynyt versio biisistä Elokuun yö. Heikki on soittanut, säveltänyt ja sanoittanut useissa eri kokoonpanoissa, joista tällä hetkellä aktiivisin on Temppeli, joka soittaa hieman kokeellista roots-reggaeta. Heikki on muusikkona monitaituri, jonka laaja skaala eri instrumenttien hallinnassa (aina saksofonista thereminiin) on hämmästyttävää. Lisäksi Heikin kanssa on helppo työskennellä, koska näkemyksemme taiteesta ja musiikista kohtaavat täysin. Ensimmäinen yhteisesiintyminen meillä oli heinäkuussa 2011 kuopiolaisen Galleria Carreen kesäjuhlissa, jossa Heikki soitti esitykseni taustalle livenä äänimaiseman. Nyt tulemme työstämään yhdessä esityksen Japaniin junamatkan aikana.

Minä olen Kirsi Pitkänen ja olen työskennellyt päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 2004 saakka. Tähänastisen urani suurimpana saavutuksena voisin pitää Shanghain maailmannäyttelyssä esiintymistä ja Suomen edustamista vuonna 2010 kahden kuukauden ajan KUPLA-performanssillani. Tällöin esityksiäni katseli päivittäin keskimäärin 20 000 ihmistä. Lisäksi olen esiintynyt useiden merkittävien kulttuuritapahtumien ja festivaalien ohjelmistossa niin Suomessa kuin ulkomailla. Nyt on vuorossa Japani ja Venäjä, joita molempia odotan suuren innostuksen vallassa. Kupla tullaan esittämään hieman varioituna myös Osakassa näyttelyn avajaisten yhteydessä.

Junamatkan aikana tulemme pysähtymään ja hengähtämään muutamissa kohteissa ja olenkin koostanut kartan, joissa on listattuna ne kaupungit joissa olemme aikatauluineen. Linkki karttaan on tässä:


Matkaamme siis välillä Helsinki - Pietari - Yekaterinburg - Omsk - Ulan-Ude - Khabarovsk - Vladivostok - Seoul - Busan - Osaka. Välin Vladivostok-Seoul menemme lentämällä, koska aikataulullisesti laivalla meneminen olisi ollut mahdotonta (laiva tällä välillä kulkee ainoastaan kerran viikossa). Osakan näyttelyn pystytyksen jälkeen kierrämme Japania ostamamme Japan rail passin avulla ja karttaan on listattu alustavasti ne kohteet, joissa ajattelimme pistäytyä. Matka-aikataulumme ja kohteemme voivat tietenkin elää, mikäli junien peruutuksia tai yllätyksiä matkalle tulee ja varsinkin matkustaminen Japanin sisällä on vielä hyvin avointa.

Matka alkaa sunnuntaina 21.8. jolloin matkustamme Helsingistä Pietariin ja jatkamme siitä lähes saman tien Yekaterinburgiin ja siitä eteenpäin. Juna- ja lentoliput on ostettu jo etukäteen. Matka Venäjän halki pysähdyksineen kestää 13 päivää, matka Etelä-Korean halki menee kahdessa päivässä ja sen jälkeen meillä on aikaa matkustaa Japanissa vielä 2 viikkoa. Suomeen tulemme takaisin lentämällä 19.9. Lennon vaihto on Moskovassa, jossa olemme paluumatkalla vielä yhden yön.

Erityisesti haluaisin kiittää matkan toteutumisesta AVA-galleriaa, jota ilman matkaa ei olisi koskaan tullut. Lisäksi haluan kiittää Pohjois-Savon taidetoimikuntaa sekä Taiteen keskustoimikuntaa, jotka ovat olleet osaltaan rahoittamassa matkaamme.

Tulen kirjoittamaan blogia aina kun siihen vain ilmaantuu mahdollisuus. Toivon, että myös lukijamme viihtyvät seurassamme tämän jännittävän matkamme aikana. Toivon, että lähetätte meille myös runsaasti palautetta ja kommentteja, jotta saamme yhteyden Suomeen pidettyä ja kuulemme teidänkin kuulumisianne tämän kommunistisen hehkun keskeltä.

Nauttikaamme!

5 kommenttia:

  1. Hyvää matkaa ja onnistunutta sellaista:)

    t:Jaana

    VastaaPoista
  2. Onnea matkaan :-)
    T. Kiti

    VastaaPoista
  3. Via con Dios!
    t: Leena Nylander

    VastaaPoista
  4. Hei Kirsi ja Heikki!

    Hieno tämä blogi! Ollaan teitä Osakassa vastassa!! Turvallista matkaa!

    Helena ja Edson
    AVA Galleria

    VastaaPoista
  5. Blogia tarkkaillaan mielenkiinnolla,hyvää matkaa toivottaa pikkuisen kateellinen Sus' (sami hämäläinen)

    VastaaPoista

Kirjoita palautetta, ajatuksia ja terveisiä näille kahdelle rämäpäälle!